Ronga Lilla

Ronga Lilla
Alapító @The Bright Academy, Társtulajdonos @Alfa Kapos Képző Központ Kft. CEO @ConsciousCompany

Ronga Lilla vagyok 26 éves vállalkozó. Többek között online oktatással foglalkozom (thebrightacademy.com), szívügyem a fenntartóság és az emberek edukálása. Emellett egy szépészeti webshopot üzemeltetek (Spiritnails.eu) és a családom felnőttképzési intézményeit fejlesztem. (pl. Tanfolyam.hu). Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, építeni valamit, de közben értékelni azt, ami van és békében lenni a jelennel.

Hogyan menedzseled az életedben a családi vállalkozás vezetését, a sikeres saját projektek építését, az önkénteskedést és a magánéletet? 

Hát igen… 

Fontos pontja a stratégiának, hogy amit csak lehet, összevonok. Pl. A The Bright Academy foglalkozik az ingyenes fenntartósági tanfolyamokkal, folyamatosan jótékonykodunk, minden saját projektemben ültetünk fákat és több barátommal is dolgozom együtt egy-egy vonalon. Így 2-3 témával is tudok foglalkozni egyszerre.

Etikus vállalkozónőként milyen szempontok, értékek vezérelnek a döntéshozásnál?

Sok különböző döntési típus van, de általánosságban azt tartom szemelőtt, hogy akikkel együtt dolgozunk, hasonlóan jó célt szolgáljanak.  Ha emberekről van szó, azt, hogy a csapat erős, motivált és pozitív maradjon, kizárólag ilyen energiákat engedek be. Ha pedig vásárlókról, termékekről beszélünk, akkor azt, hogy értéket adjunk, segítsünk, és hogy mindkét félnek előnyös legyen az együttműködés. 

Hogyan töltődsz? Miket teszel azért, hogy elkerüld a kiégést? 

A tény, hogy “töltő”, “emelő” emberekkel veszem körül magam rengeteget számít. A csapatom energiát ad, nincsenek felesleges meetingek és viták. Haladunk, békében, egymás mellett.

A kiégés elkerülésében spirituális gyakorlatok segítettek a legtöbbet. A jelenben létezés, meditáció stb. gyakorlása nehéz feladat számomra, de nagyon hatásos. Ha kevesebbet gondolkozol feleslegesen, nem meríted magad ok nélkül. 

Amikor végre megértettem, hogy nem rossz dolog pihenni és a semmit téves is teljesen rendben van, sokkal kiegyensúlyozottabb lettem és rengeteg új ötletem tamadt. Ezek mellett a termeszetben és napon töltött idő segít sokat. 🙂

Ha adhatnál 3 tanácsot kezdő vállalkozóknak, mik lennének azok? 

Ha mindenképp tanácsot kellene adnom az első az lenne, hogy csak csináld. Csak kezdj bele. Rengeteg jó ötletet, hamar kihunyó lelkesedést és hosszas tervezést látok. Valamiért az első lépést viszont sokan nem teszik meg, így ezek csak álmok és beszélgetések maradnak. Próbáld meg! Mi a legrosszabb, ami történhet? Az, hogy tanultál valamit. Nincs olyan, hogy failure. 🙂

A második talán, hogy nézz mélyen magadba és olyan célt válassz, ami önazonos és esetleg még pozitív hatással is van a világra. Ez motiválni fog nehéz időkben is, mert lesznek ilyen pillanatok. Amikor a századik váratlan akadály kerül eléd, olyan motivációk, mint a pénz, nem lesz elég. 

A harmadik, hogy ez üzlet, vagy a profit, vagy, hogy mit gondolnak mások, sose legyen fontosabb a te békédnél. Ezt nagyon megtanultam az elmúlt években. Tudj nemet mondani, tudd a határaidat és, hogy rendben van, ha pihenni szeretnél. Ne azonosítsd a saját értékedet az üzletedével vagy projektedével. Inkább legyen kész 2 év alatt 1 helyett, de ne menj tönkre közben. 

Miért csatlakoztál az Alapítónők közösséghez? 

Mert fantasztikus ötletnek tartom és abszolút hiánypótló! Nagy szükség van arra, hogy a nők versengés helyett összefogjanak.

Köszönöm, hogy megtettétek ezt a lépést és, hogy a részese lehetek. Nagyon várom, hogy megismerjem a tagokat és értékes kapcsolatokat építhessek (nem csak üzleti szempontból)

Szeretnél te is Alapítónől tag lenni?